Juhlan aikaa KESKIPOHJANMAAN JA KALAJOKISEUDUN LIITE TÄMÄN SYKSYN VINKIT PIKKUJOULUPUKEUTUMISEEN SIVUT 6-7 KOKKI TIETÄÄ MITÄ PIKKUJOULUVÄKI KAIPAA SIVU 10-11 HAUSKUUS TÄRKEINTÄ LASTEN JUHLISSA SIVU 12 HYVÄN OLUEN TEKEMINEN VAATII TAITOA SIVUT 14-15

than Muista myös saat että meiltä RTTTEJA LAHJAKO vintolan hotellin, ra saston -o o it tai ho ! palveluihin LASTEN SYNTTÄRIT sisäleikkipuistossa tai kylpylä SaniFanissa Kylpylä SaniFani Sinulle Ma– pe klo 14–21 • La klo 11–21 • Su klo 11–19 Aamu-uinnit: Ke–pe klo 7–9 • La–su klo 8–10 alk. 12,50 €/ lapsi. Kysy lisää! Kylpylä avoinna syyslomaviikolla 43 päivittäin klo 10 –20. Kylpylähotelli Sanissa pikkujoulutarjontaa moneen makuun: Kaiken kansan pikkujoulut: JUHA TAPIO ja JEAN S. LA 12.11. Joulubuffet, pääsylippu ja ilmainen kuljetus Areenalle alk. 64€/hlö Show & Dinner -pikkujouluillat: TE4 TÄHDET LENTOON -REVYY PE 25.11. ja LA 26.11. alk. 79 €/hlö Jukupolku 5, 85100 Kalajoki • p. (08) 4692 500 kalajoki@santashotels.fi • kalajokiresort.fi Tule käymään Facebook-sivuillamme: facebook.com/kylpylahotellisani 2 JUHLAT Aki Palsanmäen HUUTOKAUPPAPIKKUJOULU: LA 3.11. Huutokauppa ja joululounas 19 €/hlö Perinteinen PIKKUJOULUBUFFET 29 €/hlö

Juhlat kantavat pimeän läpi Aamut ovat jo armottoman pimeitä ja ilta tummuu joka päivä aikaisemmin. Moni lähtee ulkomaille pimeyttä ja kylmyyttä pakoon, toiset nauttivat siitä, että on lupa piiloutua viltin alle villasukat jalassa ja sytytellä kynttilöitä. Yksi asia, mikä piristää pimeyden keskellä, on juhlat. Toisia joulun aikainen saapuminen kauppoihin ärsyttää, mutta kyllä aika menee paljon joutuisammin, kun on jotain, mitä odottaa. Suklaakalenterit, valosarjat ja lasipallot viestivät, että pian on joulu ja sen jälkeen päivät alkavat varovaisesti, mutta varmasti taas pidetä. Ennen joulua on kuitenkin vielä monet juhlat juhlit- tavana. Halloween, isänpäivä, pikkujoulut ja itsenäisyyspäivä ainakin. Arkipäiviä piisaa vuodessa loputtomiin, joten aina kannattaa juhlia, kun on vähänkin syytä. Pala kakkua aina silloin tällöin tekee hyvää. Jos pelkää linjojen menettämistä, aina voi tehdä terveellisemmän kakun. Netti on pullollaan reseptejä. Hedelmäkakkukaan ei ole yhtään hassumpi ajatus. Siis kirjaimellisesti hedelmäkakku – pelkkiä hedelmiä kakun muotoon sommiteltuina. Ohjeita löytyy ainakin sormiruokailevien lasten yksivuotissynttäreiden kakkuohjeita selailemalla. Myös vähänkin juhlavampiin vaatteisiin pukeutuminen piristää kummasti. Itseensä panostaminen on osa juhlan taikaa. Arkena se usein unohtuu kiireen keskellä. Juhliin laittautuminen saatetaan mieltää niin, että annetaan muille pala parasta itseään. Ennen kaikkea se on kuitenkin oman itsetunnon nostatusta. Tekee hyvää nähdä itsensä välillä kunnolla laittautuneena. Ei sillä, että arkisessa minässä mitään vikaa olisi. Jos ajatus juhlista tuntuu edelleen ärsyttävältä, mene juhlimaan sinne missä on lapsia. Paatuneinkin pessimisti alkaa heltyä, kun näkee, miten innolla lapset suhtautuvat juhliin. Korvatunturilla on taatusti jo vino pino joulupukille osoitettuja toivekirjeitä odottamassa. Hanna Parhaniemi Perhejuhlan vieraslista vaatii suunnittelua Viisaat vanhemmat antavat myös nuoren äänen kuulua. Sääntö on, että juhlan järjestäjä itse päättää, kenet kutsuu Tapakouluttaja, kamarineuvos Kaarina Suonperä toivoo, että juhlia järjestettäessä kannattaa vähän väliä palauttaa mieliin, että mitä nyt juhlitaan: Kenen juhla on? – Varsinkin vähän vanhempien lasten tärkeitä juhlia kuten valmistujaisia ja häitä järjestäessä pitäisi muistaa, että juhla on nuorta, ei hänen vanhempiaan varten, Suonperä kertoo. Ristiäiset järjestetään nykyisin pääasiassa kotona, mutta kirkkoa ei kannata unohtaa. Useimmista seurakunnista löytyvät paitsi sopivat juhlatilat, myös kirkon perinteinen kastemalja. Vieraslista on melko helppo laatia. Vanhempien, kummien ja papin lisäksi paikalle tulee suku suoraan alenevassa polvessa aina iso-isovanhemmista alkaen. – Ristiäiset ovat viehättävä juhla. Lapsen ensimmäinen juhla on tavallisesti suvun juhla, mutta kyllä naapuritkin voi kutsua. Toinen lähes jokaisen kohdalle osuva juhla on rippijuhla. Aikuisuuteen astumisen juhla on samalla nuoren ensimmäinen oma virallinen juhla. – Periaatteessa kutsutaan samaa sukua kuin ristiäisiin, mutta viisaat vanhemmat antavat myös nuoren oman äänen kuulua. Kenet hän haluaa paikalle? Toki myös kummit kutsutaan ja rippipappi kannattaa muistaa. Rippijuhla on myös usein ensimmäisiä kertoja, kun nuoren saama lahja alkaa olla taloudellisesti merkittävä. – Lahjan sopii olla jotain aikuisuuteen liittyvää, kuten ruoanlaittokurssi tai ulkomaanmatka. usein maksavat juhlan, mennään jo kiristyksen puolelle. – Silloin parempi neuvottelija voittaa. Tärkeintä olisi, ettei häistä synny suurta riitaa. Omille tädeilleen kutsua toivovan äidin kannattaa aina muistaa, että avioituvalla parilla on omat rakkaat ihmisensä.” Vaikka lista on vapaa, ottaa etiketti kuitenkin kantaa siihen, kuka kirkossa missäkin istuu. Etupenkissä istuvat oikeat vanhemmat. Uudet puolisot voivat istua heti seuraavalla penkillä. Uudet, vihitytkään puolisot eivät saa pahoittaa järjestelystä mieltään. Joitakin poikkeuksia tähänkin on. – Hääparin mielipide voi mennä ohi sääntöjen. Jos esimerkiksi morsian pitää äidin uutta, hyvin pitkäaikaista miestä enemmän oikeana isänään kuin biologista isäänsä, voi järjestys olla toinenkin. Tapakouluttaja, kamarineuvos Kaarina Suonperä kehottaa vanhempia muistamaan, että usein perhejuhla ei ole vanhempia vaan lasta varten. Uusperheet ja riitaiset suvut voivat tehdä kutsuvieraslistan laatimisesta vaativaa. KARI HAUTALA Isompien lahjojen hankkimiseksi sukulaisten ja ystävien kannattaa laittaa rahansa yhteen. Olipa nuoren ensimmäinen valmistujaisjuhla ylioppilasjuhla tai valmistuminen ammattiin, juhlaa juhlitaan samoin. Kutsulistalla suositaan edelleen sukua ja lähipiiriä, mutta ylioppilasjuhliin ei itse asiassa tarvitse lähettää kutsuja ollenkaan. – Jos lippu on salossa, saa mennä onnittelemaan ylioppilasta. Etiketti ei edellytä kutsua. Kutsua voi ne kaikkein tärkeimmät, joiden nuori ainakin tahtoo tulevan paikalle, Suonperä evästää. Ylioppilasjuhla saa olla rento myös toteutuksen suhteen. Rentous näkyy juhlan kukissa asti. Viemisen ei tarvitse aina olla se ruusukimppu. – Oppineiden kukka on juuri sopiva vieminen valmistujaisiin. Toiselta nimeltään se on gerbera. Muutenkin ruusujen viemistä kannattaa miettiä. Niitä tulee kerralla valtavasti ja äiti niitä sitten hoitaa. Eniten muotoaan muuttanut juhla lienee hääjuhla. Perinteisestä, Luojan vahvistaman ikuisen avioliiton juhlasta on tultu spektaakkeliin, jossa merkittä- vintä näyttäisi olevan että häät ovat komeammat kuin muiden häät. Pyhyys on jäänyt vaaleanpunaisen limusiinin alle. – Asiallisuus ja avioliiton ikuisuus on unohdettu. Surullista, että hääjuhlasta on tullut näytelmä, johon rahaa uppoaa. Tahdon-sanan merkitystä ei edes muisteta. Hääparien tulisi muistaa, että kirkko on kirkko, ei esiintymislava. Juhlipa häitään miten tahansa, vieraslista on kuitenkin vapaa. Usein nuoripari kuitenkin joutuu vanhempiensa painostuksen alle asian suhteen. Jos esiin otetaan se, että vanhemmat Viimeiset juhlat vietetään usein hiljaisuudessa vain lähisuvun kesken. Näin ei tarvitse olla, vaan saattajiksi viimeiselle matkalle voi kutsua myös ystäviä vainajan eri elämänvaiheista. Kirkossa etupenkit ovat kuitenkin varatut lähisuvulle. Leski ja lapset perheineen istuvat arkusta katsoen sydämen puolella. – Kutsumatonkin voi tulla kirkkoon tuomaan viimeisen tervehdyksen. Viimeinen tervehdys on kevyt kumarrus arkun suuntaan kukkien laskemisen jälkeen. Myös omaisille voi kevyesti kumartaa. Tämä tapa on ollut hieman hukassa, Suonperä päättää. Jarno Keskinen JUHLAT 3

Rusetti vai kravatti kaulaan? Miesten juhlapukeutumiseen kuuluu perinteisesti puku, mutta viime vuosina juhlapukeutuminen on muuttunut vapaammaksi. Yleensä työpaikan pikkujouluissa pukeutumiskoodina on smart casual, millä tarkoitetaan hieman juhlavampaa arkipukeutumista. – Tietysti pukeutumiskoodi riippuu aina käyttäjästä ja firmasta, mutta rennompaan suuntaan on menty. Siistit farkut, kauluspaita ja pikkutakki riittävät, kertoo Kokkolan Halosen myymäläjohtaja Kari Kalliokoski. Myymälänjohtaja tietää, että myynnissä mitattuna miehet panostavat yleensä naisia vähemmän juhlapukeutumiseen, sillä yhdellä istuvalla tummalla puvulla pärjää pitkälle. Perinteistä tummaa pukua voi maustaa valitsemalla asusteisiin erilaisia kuoseja ja värejä tilaisuuden mukaan. – Yleensä mielletään, että miesten pukeutuminen on tummaa erityisesti syksyllä ja talvella, mutta moni ottaa jo käytössä olevan pikkutakin liikkeeseen mukaan ja hakee väripilkkua kokonaisuuteen uudella paidalla, rusetilla tai solmiolla. Halosen myymäläpäällikkö Kari Kalliokoski kertoo, että taskuliinan käyttö on viime vuosina yleistynyt. Rennoissa pikkujouluissa taskuliinan voi laittaa puvun rintataskuun, vaikka kaulassa ei olisikaan kravattia. Kauluspaidoissa valkoisen ohella suosittuja värejä ovat sinisen eri sävyt. Myös kuviot tuovat ilmettä kauluspaitaan. – Kauluspaidoissa on nyt pieniä, hauskojakin kuoseja, kuten sarjakuvaa tai pieniä polkupyöriä, jotka huomaa vasta lähempää katsottuna. Paidan yksityiskohta voi olla myös eri sävyä oleva kauluk- sen sisäpinta. Solmioissa kuosit ja värit ovat hillittyjä, mutta värivalikoima on silti laaja. – Kravateissa suosituimpia ovat yleensä yksiväriset ja pienet kuviot, mutta pikkujouluaikaan myydään normaalia enemmän värikkäitä solmioita. Solmion voi vaihtaa rusettiin, jo- ka on edelleen trendikäs ja suosittu valinta. Mustan ohella solmioissa suositaan kirkkaita värejä, kuten punaista, pinkkiä ja sinisen eri sävyjä. – Ruseteista löytyy tänä vuonna perinteisten yksiväristen lisäksi myös kuoseja, kuten palloa ja ruutua, joilla haetaan vähän rennompaa ja iloisempaa ilmettä. Event Park taipuu moneen Monimuotoinen areena mahdollistaa esimerkiksi megaluokan pikkujoulut Kalajoen lentokentälle rakennettu Event Park Arena on uuden ajan tapahtuma-areena, jossa voi järjestää monenlaisia tapahtumia sen muunneltavuuden ansiosta. Siellä onnistuvat urheilutapahtumat, messut, näyttelyt, konsertit ja vaikkapa yritysjuhlat tai harrasteporukan kokoontuminen. 3 000 henkeä vetävän hallin lisäksi käytössä on jopa lentokentän verran ulkotilaa. Merisärkkä ja Keski-Pohjanmaan Kirjapaino Oyj järjestävät Event Parkissa Koko kansan pikkujoulut 12. marraskuuta. Kyseessä on ensimmäinen suuri pikkujoulutapahtuma tällä alueella. Illan esiintyjiä ovat Juha Tapio, Jean S sekä Duo Picant eli Pia Räihälä ja Antti Roslander. – Tämä on yksi osoitus siitä, miten monimuotoinen paikka Event Park Arena on. Siellä voi järjestää hyvin erilaisia tapahtumia. Tämä 4 JUHLAT on ensimmäinen konsertti, joka siellä pidetään, Merisärkän toimitusjohtaja Juha Laitala sanoo. Tapahtumaan myydään ruokailun sisältäviä VIP-lippuja sekä peruskonserttilippuja. VIP-alue rakennetaan permannolle. Peruslipun ostaneet istuvat hallia ympäröivässä katsomossa. Laitala uskoo, että uusi tapahtuma tulee todennäköisesti liikuttamaan väkeä esimerkiksi Ylivieskasta ja Kokkolasta siinä, missä vaikkapa Oulu-hallin tapahtumat vetävät täältä väkeä. Keski-Pohjanmaan Kirjapaino Oyj:n julkaisuliiketoiminnan johtaja Alpo Ohtamaa iloitsee siitä, että Kalajoella on taas uusi paikka, jossa voi järjestää tapahtumia. Hän uskoo Event Park Arenan lisäävän paikkakunnan vetovoimaisuutta entisestään. – Hyvällä yrittäjien ja muiden toimijoiden yhteistyöllä voimme tehdä entistä isompia tapahtumia niin Kalajoella kuin muuallakin, Ohtamaa toteaa. – Täällä voi kuka tahansa järjestää tapahtuman. Me toki autamme mielellämme järjestelyissä tai markkinoinnissa, jos tarve on, Laitala muistuttaa. Hanna Parhaniemi teksti ja kuva Kalajoen lentokentällä sijaitsevalla Event Park Arenalla järjestetään marraskuussa ensimmäistä kertaa konserttitapahtuma. Kaiken kansan pikkujoulut on Merisärkän ja Keski-Pohjanmaan Kirjapaino Oyj:n yhteistyön tulos. Merisärkän toimitusjohtaja Juha Laitaja ja kirjapainon julkaisuliiketoiminnan johtaja Alpo Ohtamaa uskovat, että tapahtumasta tulee menestys. Pukua voi värittää myös taskuliinalla, jonka käyttö onkin viime vuosina yleistynyt. Taskuliinaa voi käyttää pikkujouluissa myös ilman kravattia. – Koskaan ei ole väärin käyttää taskuliinaa, mutta toisaalta sen pois jättäminen ei ole etikettivirhe pikkujoulujuhlissa. Aikaisemmin ajateltiin, että taskuliinan pitää olla samaa sävyä tai kuosia kravatin tai paidan kanssa. Kalliokoski rohkaisee valitsemaan taskuliinan sävyn kokonaisuuden mukaan. – Nykyään taskuliinaan haetaan sävy, joka sointuu kokonaisuuteen. Karoliina Jaakonaho, teksti Jukka Lehojärvi, kuva

Kasvava matkailukeskus antaa upeita mahdollisuuksia I RINKOTUUL€) JOEN AU . KOY KALA Esim SIJOITA KALAJOELLE! • Laadukkaat, täysin varustellut kohteet. • Mahdollisuus myös omaan käyttöön. • Helppo ja vaivaton ratkaisu. mh. 2 € 30m R VILLAS JOEN STA . KOY KALA Esim mh. Itselleni tärkeää on ollut hyvä palvelu, laatu, järkevä hinta sekä asuntojen sijainti. Yhteistyö on toiminut alusta loppuun saakka hyvin. Olen kiinnostunut myös tulevista kohteista.” 23.700 (vh. 79.000 33.600 Varma tuotto, halutessasi ensimmäinen vuosi 5%:n takuutuotolla! WESAIN - LUOTETTAVA KUMPPANI MYÖS SINULLE www.wesain.fi Pikkujoulut 2016 Pikkujoulukausi lähestyy kovaa vauhtia... Mitäpä jos viettäisit juhlasi tunnelmallisessa kahvilaravintolassamme. Menuvaihtoehdot löydät nettisivultamme minrose.fi. Kalajoentie 4 KALAJOKI puh. 040 7154 390 www.minrose.fi Avoinna ma-to klo 9-19, pe 9-22 (02), la 10-22 (02) su 12-18 Talvi on täynnä ihania juhlahetkiä! KIINTEISTÖKEIDAS Jarkko Saarnio p. 040 833 7962 2 € 47,5m Mika Mäki-Asiala, Ylivieska WESAIN OY Jussi Turunen p. 050 363 7120 ) (vh. 109.900€ HUOM! Sami Alakotila p. 040 350 7303 Takuutuotto koskee vain uusia 10.10.2016 jälkeen tehtyjä kauppoja. Joulun juhlavin v Joulupöytä tilauksesta 10-100 hengen ryhmille Maistuva sillivalikoima Leipä- ja levitevalikoima Lokkilinnan sillikaviaaria Kotikalja, vesi ja maito Kylmäsavulohta Lanttulaatikkoa Kalkkunaa, tähtianiksella maustettua Porkkanalaatikkoa appelsiinikastiketta Imellettyä perunalaatikkoa Armanjakilla maustettua perunoita metsäkaurispateeta Perinteistä kuorrutettua joulukinkkua Rosollia, punajuurikermaa Talon sinappia Lokkilinnan sienisalaattia Herneitä Raikasta vihersalaattia 25€ /hlö Lokkilinnan ohrasalaattia PERINTEINEN JOULULOUNAS KATETTUNA VIIKOLLA 50 JOKA PÄIVÄ MA-PE KLO 10.30-15 LA-SU KLO 12-16 15€ /hlö • Juhlat ja pikkujoulut 10-100 henkeä • Savusauna lammen rannalla ja palju • Majoitusta Autamme myös ohjelman hankkimisessa! Alavieska • www.linnakallio.fi MATKAKAILUTIE 199 KALAJOKI ȋ PUH. 08 4696 700 Ȏ LOKKILINNA.FI JUHLAT 5

Aukian myymäläpäällikkö Tiina Lahnalampi kertoo, että jujua perinteiseen pikkumustaan on saatu hapsuilla, paljeteilla sekä pitsillä. Pikkujoulumuoti loistaa metallinhohtoisena Vuoden kimaltavin juhlakausi alkaa Pikkujoulusesongin naisten muodissa näkyy juhlavaa paljettia ja metallinhohtoa. Tänä vuonna mallistoista löytyy myös paljon nahkaa sekä nahkajäljitelmiä. Sesonki alkaa loka-marraskuun vaihteessa. Varmat klassikot, kuten tummat kotelomekot sekä niiden ohella kestosuosikiksi nousseet pitsimekot, tekevät kauppansa tänä joulunakin. – Tuntuu, että pitsistä ei päästä olleenkaan eroon, naurahtaa Kokkolan Aukian myymäläpäällikkö Tiina Lahnalampi. – Sitä on mustan lisäksi värjättynä monissa sävyissä. Jujua perinteiseen pikkumustaan on saatu muitakin materiaaleja yhdistelemällä. – Vaikka mekon kaulus olisi korkeampi, saattavat hihat olla sifonkia tai muuta läpikuulta- 6 JUHLAT vaa kangasta, mikä tuo keveyttä, kertoo Pukumiehen myymäläpäällikkö Minna Liedes. Myymäläpäälliköt kuvailevat pikkujoulumuotia värimaailmaltaan monipuoliseksi. Mustan ja sinisen sävyjen ohella muoti hehkuu metsän vihreän eri sävyissä. Kultaa ja hopeaa löytyy muun muassa paljettiyksityiskohtina mekon etuosassa tai vaikkapa ommeltehosteena käytettynä hopealankana. Joulua kohti mentäessä punaisen, kuten viininpunaisen, marsalan punaisen ja burgundin värit näkyvät voimakkaasti mallistoissa. – Tänä vuonna mekoissa on käytetty paljon metallihohtokankaita ja metallivärejä, mutta toki joulunpunaistakin ostetaan sitä enemmän mitä lähemmäk- Metallinhohtokankaat ja metallivärit näkyvät tänä vuonna pikkujoulumuodissa.

KALAJOKI - Piirun verran parempi. HIUSASUSTEET ■ Näyttävät hiuskorut kruunaavat pikkujouluasun tänä vuonna. Kokeile rusettia, höyheniä, diadeemiä, punottua hiusnauhaa tai hiuspantaa, jossa on pieni huntu. Hiuskoruissa pääväri on musta. KORUT ■ Viime vuosina korut ovat olleet näyttäviä ja painavia, mutta nyt taas sirompia ja kevyitä. Samettiset ja pitsiset choker-kaulakorut ovat edelleen suosittuja, kuten myös tuplapallokorvakorut, joita löytyy kiiltävinä, mattana ja useissa eri väreissä. YKSITYISKOHDAT ESIIN ■ Valitse vartalonmyötäinen musta tai luumunvärinen mekko, jossa katse kiinnittyy yksityiskohtiin, kuten vetoketjukoristeisiin. Ehkä korut ovat nyt yksinkertaisia ja pieniä, koska mekossa tapahtuu. KONSERTIT KALAJOEN KIRKOSSA Su 20.11 klo 18 Nivalan sekakuoro, huilu Outi Pudas, piano Ruusa Saarinen, johtaa Olena Mihailova Ohjelma ovelta 10 € Su 27.11 klo 14 Armas Maasalon Jouluoratorio Haapaveden Kamariorkesteri, Jokilaaksojen Oratoriokuoro (valm. Marita Kaakiknen). Jenni Hietala, sopraano, Simo Mäkinen, tenori, Tomi Punkeri, baritoni. Johtaa Timo Hannula. Liput www. lipputoimisto.fi (myös Keskusvaraamosta) tai  ovelta  20 €/10 €, perhelippu 40 € ALUSVAATTEET ■ Muotoilevat alusvaatteet ovat aivan ehdoton juhla-asun alla. Alusmekolla saa siluetin sileäksi ja kurvit hyvin esille. Niistä onkin tullut melkoinen buumi. Moni luulee, että muotoilevat alusvaatteet ovat vain isommille naisille, mutta kokoja löytyy kaikille. Muotoilevia alusvaatteita käyttäessä ryhtikin paranee. SUKKAHOUSUT ■ Mustat saumasukkahousut ovat klassinen ja aina siisti valinta. Juhlakaudella sukkahousuista löytyy myös kimalletta. Nyt yhdistetäänkin kiiltävää ja mattaa. Jos mekko tai hame on kiiltävä, valitse mattapintaiset sukkahousut. Vinkit antoi Kokkolan Lindexin myymäläpäällikkö Anne Ekström. Yksi asu moneen juhlaan Juhlapukeutumista on kysytty edellisvuosia aiemmin, kertovat Aukian myymäläpäällikkö Tiina Lahnalampi ja Pukumiehen myymäläpäällikkö Minna Liedes. – Pikkujoulupiikki on loiventunut ja läpi syksyn on ollut jos jonkinlaista juhlaa, kuten valmistujaisia ja firman juhlia. Syyshäitä on selkeästi enemmän kuin ennen ja pyöreitä syntymäpäiviäkin vietetään aiempaa isommin, Liedes miettii. Juhla-asulta odotetaan monikäyttöisyyttä, jotta vaatekaappia ei tarvitse uudistaa isolla rahalla joka sesonkiin. – Olen huomannut, että kertakäyttöisen sijaan haetaan pitkäkestoista klassikkoa, jossa laatu ja hinta kulkevat käsi kädessä. – Enää ei osteta vain yhteen tilaisuuteen, mutta sehän on vain järkevää ostamista, komppaa Lahnalampi ja neuvoo hyödyntämään jo kaapissa olevaa lempivaatetta, jonka ympärille voi rakentaa juhlavan kokonaisuuden asusteita hyödyntämällä. – Kaikkein varmin tapa on asustaa koruilla, turkiskauluksella tai juhlaponcholla. Silloin samaa asua voi käyttää juhlissa ja myöhemmin taas arjessa. Ti 29.11 klo 19 Kalajoen joulutervehdys, mm. Noora Östberg, Laura Mäkitalo, Anne Vihelä, Janne Hietala, Tuomas Junnikkala, HannaMaria Laurila, Jukka Kääntä, Annuliina Ikäheimo Liput ennakkoon nro: 040 829 2699 tai  ovelta 15 €. Tuotto Kalajoen diakoniatyöhön lapsiperheiden hyväksi Pe 2.12 klo 18  Kansalaisopiston joulukonsertti mm. nuorisokuoro Fermaatti ja jousiyhtye Furioso sekä kansal.opiston opettajat  - vapaa pääsyLa 3.12. klo 19 Waltteri Torikka & Trio Sydämeni joulu Juha Savela – kitara Eero Ignatius -kontrabasso Markus Pajakkala -puhaltimet ja perkussiot Liput www.lippu.fi   30 €  HUOM! myös  R-kioskista Keskusvaraamosta sekä S-Market Kalajoki ja Prisma Ylivieska Su 18.12 klo 15 Merikosken laulu & Tuomas Katajala johtaa Marita Kaakinen ohjelma 15 € Ti 20.12 klo19 Pentti Hietanen ja laulava perhe Liput 32 € / S-Etukortilla 28 € www.lipputoimisto.fi  myös Keskusvaraamosta sekä S-Market Kalajoki ja Prisma Ylivieska ✁ 5 VINKKIÄ JUHLAPUKEUTUMISEEN La 10.12 klo 19 Arja Korisevan joulukonsertti Liput 32 € / S-Etukortilla 28 € www.lipputoimisto.fi  myös KALAJOKI AKATEMIA kalajoki.akatemia@kalajoki.fi TERVETULOA SUOMALAISELLE KATSASTUSASEMALLE • Kaikki kevyen ja raskaan kaluston määräaikaiskatsastukset, muutos- ja rekisteröintikatsastukset sekä yksittäishyväksynnät • Ajoneuvojen rekisteröintipalvelu ja ajoneuvovakuutukset kaikkiin yhtiöihin. PALVELEMME MA-PE 8-17.30 si joulua mennään, Lahnalampi toteaa. Jos mekko ei tunnu omalta juhla-asulta, löytyy juhlapukeutumiseen useita muitakin vaihtoehtoja. Lahnalampi sekä Liedes kertovat, että molemmissa liikkeissä suosikeiksi ovat nousseet koutatut mustat housut sekä nahkalegginsit. – Koutatuissa housuissa on kiiltoa enemmän tai vähemmän, ja legginsejä on paljon sekä aidosta että keinonahasta. Moni laittaa nahkalegginsien kanssa yläosaan pidemmän paidan tai tu- nikan ja lähtee juhliin vähän rennommassa lookissa. Myös pitkälahkeinen jumpsuit sopii juhliin siinä missä mekkokin. – Haalareita näkyy edelleen mallistoissa, mutta ehkä epäkäytännöllisyydestä johtuen ne eivät ole lyöneet itseään läpi, kuten jossain vaiheessa puhuttiin. Laskeutuvalla haalarilla voi kuitenkin hyvin osallistua hienompaankin juhlaan ja korvata sillä juhlavan mekon, Liedes vinkkaa. Karoliina Jaakonaho, tekstit Jukka Lehojärvi, kuvat marras- ja joulukuussa 12.11., 19.11., 3.12., 10.12. ja 17.12. LA 9-14 YLIVIESKA 0102810910 JUHLAT 7

Meiltä täyden palve TAPAHTUMASUUNNITTELU Yhteistyökumppaneidemme kautta autamme tapahtumassa heti suunnittelusta lähtien. MARKKINOINTI JA MYYNTI Mitä olisi tapahtuma ilman osallistujia? Yhteistyöverkostomme kautta räätälöimme tapahtumallesi näyttävän markkinointikampanjan. KESÄLAJEJA YMPÄRI VUODEN Arenan FIFA-luokiteltu tekonurmi mahdollistaa mm. jalkapalloharjoitukset ja -turnaukset sekä muut kesälajit ympäri vuoden. Varauskalenteri avataan nyt, varaa heti omasi! HELPPO TULLA Event Park -areena sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien varrella: vierestä kulkee valtatie 8, ja Kokkolan ja Ylivieskan rautatieasemat ovat alle tunnin matkan päässä. Hiekkasärkkien ydinkeskus on 400 metrin kävelymatkan päässä. RAVINTOLAPALVELUT Event Park -areenassa on A-anniskelu oikeudet. Jos tapahtumassa tarvitaan ravintolapalveluita, ne voidaan mitoittaa ja sijoittaa tarpeen mukaisesti koko hallin alueelle, tilaajan ja tapahtuman mukaan. Ruokatarjoilu ja anniskelu voidaan sisällyttää myös kokonaispakettiin.

Suunnitteletko SUURTAPAHTUMAA? elun tapahtumapaketit AINUTLAATUISET PUITTEET Yhteensä 3200 neliömetrin halli aputiloineen ja sen uskomaton korkeus - 17,5 metriä - mahdollistavat suuretkin yleisötapahtumat. Kiinteät katsomot yli 1000 hengelle ja lisäkalusteilla saadaan istumapaikat jopa 3000 hengelle. MUUNNELTAVUUS SISÄLLÄ JA ULKONA Valtavien sähköovien ansiosta hallin pääty voidaan avata kokonaan, jolloin tila jatkuu myös ulkopuolelle. Myös viereinen lentokenttäalue on käytettävissä, ja sinne voidaan rakentaa telttailu- ja karavaanialue. Näin alueesta saadaan tarvittaessa kokonainen tapahtumakylä! TEKNIIKKA JA OHJELMISTO Meiltä löytyy valmiina kattavasti kalustoa tapahtumarakentamiseen, ja yhteistyöverkostomme kautta voimme järjestää tarvittavat palvelut myös täysin valmiina kokonaisuuksina tekniikan, ohjelmatuotannon, markkinoinnin, myynnin ja tapahtumahenkilöstön osalta. Varaa tapahtumapakettisi nyt! p. 0400 680 807 tai p. 050 363 7120 juha.laitala@event-park.fi www.event-park.fi

Pikkujoulumenu kunnioittaa perinteitä Joulupöytään valitaan retroherkut ruokatrendin sijaan Pikkujoulujen suunnittelu on juuri nyt kiihkeimmillään, mutta ruokatarjoilut moni juhlaporukka on tilannut juhliin- sa jo hyvissä ajoin. Kannuksen lounasravintola Rauhalasta sekä Kokkolan Kokkolinnasta ensimmäiset pikkujouluvarauk- set tehtiin jo viime vuonna. Juhlatarjoilut räätälöidään aina asiakkaan toivomusten mukaan. Viime vuosina toivo- tuimmat herkut ovat olleet perinteiset jouluruoat. – Oikea joulukinkku on toivotuin ruoka. Myös erilaiset sil- lit ovat olleet suosittuja. Laatikoista voi sanoa, että edes maksalaatikko ei ole jäänyt pois toiveista. Toisaalta teimme juuri joulupöytään kanaruokaa. Tarjoilut vaihtelevat aina asiakkaan tai yrityksen mukaan, kertoo yrittäjä Sanna Saarikoski Lestijokilaakson siivous Oy:stä, jonka alla myös lounasravintola Rauhala toimii. Kokkolinnan ohjaava kokki Kaj Hagan mukaan ruokatrendit, kuten nyhtökaura tai sushi eivät juuri näy asiakkaiden toiveissa. Sen sijaan retroherkut maistuvat. – Trendit näkyvät enemmän muissa ruokailussa, kuten lounaalla. Meiltä on toivottu nyhtökanaa ja ihan vanhan ajan perinteisiäkin ruokia kanaviillokista tillilihaan eli niitä kansakoulun hirvityksiä, Haga naurahtaa. Fazer Food Services Oy:n ravintola Coccolitan keittiömestari Riikka Laurila toteaa, että pikkujoulupöytään toivotaan eksoottisempia makuja silloin, kun takana on jo useampia jouluruokailuja. – Silloin toivotaan itämaisia tai aasialaisia makuja tai perintei- Kokkolinnan ohjaava kokki Kaj Hagan mukaan ruokatrendit, kuten nyhtökaura ei näy juuri pikkujoulutarjoiluissa. Juha Tapio Jean S. La 12.11. Event Park Arena, Kalajoen lentokenttä Tule viettämään ikimuistoinen pikkujouluilta ja kokemaan ainutlaatuinen spektaakkeli! Upean tunnelman takaavat illan pääesiintyjät Juha Tapio ja Jean S. Ruokailun ajan VIP-vieraita viihdyttää Duo Picant (Pia Räihälä ja Antti Roslander). Majoitusvaraukset: Varaa yrityksen VIP-pikkujoulupaketti nyt! VIP-LIPPU (klo 19–02, vain ennakkomyynti) 100 €/hlö Sisältää konserttilipun, narikan, oman pöytäpaikan, VIP-alueen oman ravintolan, seisovan pöydän sekä alkumaljan ja yhden ruokajuoman (olut, siideri, lonkero tai viini) VIP-pakettien varaus: www.kp24.fi/pikkujoulut KONSERTTILIPPU (klo 21–02) ennakkoon 35 €, ovelta 40 € Lippujen ennakkomyynti: www.tiketti.fi Lisätiedot: 040 823 8950 tai 0400 680 807 www.kp24.fi/pikkujoulut 10 JUHLAT www.kalajokiresort.fi -K18www.merisarkka.fi www.kalajokikeskusvaraamo.fi

KEITTIÖMESTARIN TÄRPIT PIKKUJOULUMENUN KOOSTAMISEEN ■ Possu kuuluu joulupöytään, mutta aina sen ei tarvitse olla kinkkua. Pulled porkin myötä ylikypsä possu on aika suosittua. Sitä voi tarjoilla esimerkiksi tummassa viinikastikkeessa. ■ Tarjoile lihan lisäksi myös kalaa, kuten siikaa graavattuna tai vaikka leivoksen muodossa. Lämmin- tai kylmäsavulohi maistuvat myös aina. ■ Laatikoiden sijasta tarjoa hunajalla ja yrteillä maustettuja juureksia lämpimänä lisukkeena. ■ Rosollit ja sienisalaatit ovat aika tuhteja, joten raikasta vihersalaattia on hyvä olla noutopöydässä. Kokeile salaatin ohella kipakkaa tyrnivinaigrettea. ■ Pikkujoulumenussa pitää olla suklaata jossain muodossa. Se kruunaa ruokailun. Suklaakakun kanssa maistuu raikas puolukkamousse. ,ĞůƉŽƐƟůŽŵĂŶǀŝĞƩŽŽŶ<ĂůĂũŽĞůůĞ͊ Vinkit antoi Fazer Food Services Oy:n ravintola Coccolitan keittiömestari Riikka Laurila. siä ruokia modernilla tavalla laitettuna. Esimerkiksi rosolli voi olla paahdettua punajuurta ja perunaa ja rosollikastikkeen voi valmistaa jugurtista. Maut ovat tuttuja, mutta ruoka uudella tavalla valmistettua. Kaikki kolme keittiötä pyrkivät käyttämään pikkujoulumenuissa paikallisia raaka-aineita aina mahdollisuuksien mukaan. Rauhalassa käytetään kalaa Kokkolasta ja Kalajoelta, Kokkolinnan keittiöön joulukinkut on tilattu 20 kilometrin päästä ja Coccolitassa hyödynnetään lähituotettuja juustoja. – Paikallisuutta on tosi kiva korostaa tarjoiluissa. Se tuo lisäarvoa ja onhan lähituotteita muutenkin mukava kannattaa, Laurila miettii. Karoliina Jaakonaho, teksti, Jukka Lehojöärvi, kuva Kalajoki Keskusvaraamolla on alueen laajin ja monipuolisin majoitus. Valitse loma-asunto, huoneisto tai hotellihuone tarpeesi mukaan. WŽŝŵŝŵĂũŽŝƚƵŬƐĞŶLJŚƚĞLJƚĞĞŶĂŬƟǀŝƚĞĞƟƚ͕ƌƵŽŬĂŝůƵƚ͕ƉććƐLJůŝƉƵƚ ja muut oheispalvelut. <ĂŝŬŬŝŵŝƚćůŽŵĂůůĞƐŝƚĂƌǀŝƚƐĞƚʹƐĂĂƚLJŚĚĞƐƚćƉĂŝŬĂƐƚĂ͊ • PIKKUJOULUT • PERHEJUHLAT • KOKOUS- JA VIRKISTYSPÄIVÄT i Lomas tä! i me l alkaa Varaa lomasi kätevästi netistä www.kalajokikeskusvaraamo.fi KALAJOKI KESKUSVARAAMO • Jukupolku 5, 85100 Kalajoki • P. 08 4694449 www.kalajokikeskusvaraamo.fi • keskusvaraamo@kalajoki.fi KAIKKI MIESTEN PUVUT -20% KOKKOLA Isokatu 13 ma - pe 10 -19, la 10 -16 alkuperäisestä hinnasta 29.10. asti.i. alku Takki 223,20 (279,-) Housut 103,20 (129,-) Hous Takki 71,20 (89,-) Housut 39,20 (49,-) Extra Slim Fit -malli Puku 159,90 (199,-) Modern Fit -malli Takki 239,20 (299,-) Housut 79,20 (99,-) Nano Modern Fit -malli YLIVOIMAINEN PUKUVALIKOIMA ISTUVA PUKU JOKA VARTALOTYYPILLE JUHLAT 11

Milla Nikula (toinen vas.) vietti synttäreitään sisäleikkipuistossa jo toista kertaa. Hauskat synttärit sisäleikkipuistossa Ei leipomista, ei siivousta. Synttärit sisäleikkipuistossa ovat helppo ja hauska vaihtoehto. Hotelli Santa´s Sanin sisäleikkipuistossa lasten synttäreitä on vietetty tänä syksynä ennätyspaljon. Asiakaspalvelupäällikkö Jatta Sauvula arvelee syyksi siihen sen, että vanhemmat ovat löytäneet aavistuksen helpomman vaihtoehdon kotona vietettyjen kaverisynttäreiden rinnalle. – Sana kiirii toki myös lasten keskuudessa ja kun kaverilla on ollut mukavat juhlat, halutaan itselle samanlaiset. Myös perheen sisarukset juhlivat usein vuorotellen ja monet perheet ovat varanneet sisäleikkipuistosynttärit lapselleen jo useampana vuotena peräkkäin. Konsepti on selvästi koettu toimivaksi ja mukavaksi sekä vanhempien että lasten mielestä, hän toteaa. Kalajokinen Milla Nikula vietti 8-vuotissynttäreitään puistossa viime perjantaina. Ne olivat samalla syysloman aloitus. – Nyt valitsisin teemaksi Kittyn, koska tykkään kissoista, hän kertoi. Sisäleikkipuiston synttärit ovat hänestä kivat siksi, kun niissä 12 JUHLAT saa leikkiä ja tarjoilut ovat hyvät. Tämä oli jo toinen vuosi peräkkäin, kun Milla vietti omia synttäreitään sisäleikkipuistossa. Äiti Marjo Nikula kertoo tytön olleen ensin erään kaverinsa vastaavissa juhlissa ja halusi sitten itselleenkin sellaiset. – Kun nyt kysyin, että järjestetäänkö synttärit kotona vai täällä, oli valinta selvä. Valmissynttärit ovat myös meidän vanhempien mieleen, kun ei tarvitse muuta kuin tulla paikalle. Ja tietää lasten varmasti viihtyvän. Synttäreitä on sisäleikkipuistossa järjestetty heti sen avaamisesta lähtien, eli marraskuusta 2014. Eniten juhlitaan syksyllä, talvella ja keväällä. Syntymäpäiväsankari saa valita kattauksen ja koristelun teeman viidestä eri vaihtoehdosta, joita ovat tällä hetkellä prinsessa, merirosvo, Angry Birds, autot ja hevoset. Hello Kitty on poistumassa ja ehkä jotain uutta tulossa tilalle. – Prinsessa ja merirosvo ovat takuusuosikkeja, muita teemoja pyritään vaihtelemaan vähän sen mukaan, mikä milloinkin on lasten suosiossa, kertoo Sauvula. Synttäreiden viettäjät ovat Kalajoelta ja lähikunnista, muun muassa Ylivieskasta, Pyhäjoelta ja Oulaisista. – Synttärit sopivat monen ikäisille tytöille ja pojille. Ei riskiä lässähtäneestä täytekakusta, naarmuuntuneesta taulutelevisiosta tai tylsistyneestä laumasta lapsia. Helppoa ja kaikkien mielestä yleensä hauskaa! Synttäreiden hinta on 12,50 euroa per lapsi ja hintaan sisältyy pääsy sisäleikkipuistoon sekä tarjoilut: mehua ja vettä, sipsejä ja popcorneja, vaahtokarkkeja ja hedelmärakeita, keksejä ja näyttävä jäätelöpallokakku, josta riittää herkuteltavaa koko porukalle. Huoltaja saa hörppiä teetä/kahvia synttäreiden ajan. Lisäksi hintaan sisältyy teeman mukainen syntymäpäiväkattaus- ja koristelu. Minimilapsimäärä on kahdeksan. Välillä leikittiin kavereiden kanssa. Millan kanssa kiikkumassa Ella Oja. Sari Passoja teksti ja kuvat Sauvula toteaa liikunnallisen tekeminen innostavan ja kiinnostavan yleensä kaikkia lapsia ja se on mukavampi vaihtoehto vaikka pleikkapelaamisen tai whatsapittelun tilalle. – Esimerkiksi kouluikäisten poikien kaverisynttärit saattavat olla luonteeltaan jo aavistuksen vauhdikkaita, jolloin on mukavampi kutsua vieraat oman kodin sijaan suoraan sisäleikkipuistoon purkamaan energiaa. Porukassa ja uudessa ympäristössä isommatkin lapset innostuvat touhuamaan ja puhelimet jäävät laukkuihin. Isommille lapsille vanhemmat ovat kehitelleet muun muassa taskulamppusuunnistusta ja erilaisia aarteenetsintäohjelmia sisäleikkipuiston sisälle.

Moni paketti päältä kaunis Vietä tunnelmallinen pikkujoulu Lounatuulessa! Viimeistelty ilme tekee arkisestakin lahjasta persoonallisen Ajatus on kaunein, kun on kyse lahjan antamisesta. Arkinenkin lahja muuttuu persoonalliseksi, kun panostaa sen paketointiin. Panostaminen ei kuitenkaan tarkoita aina sitä, että siihen täytyisi käyttää vaivaa ja aikaa. Esimerkiksi villasukat ovat tuttu lahja varsinkin joulun lähestyessä ja aamujen viiletessä. Sukille voi tehdä oman vyötteen, joka tuo heti viimeistellyn ilmeen. Vyötteen saa tehtyä helposti voimapaperista tai vaikkapa käytetystä kirjekuoresta. Uusi kirjekuori on kätevä, jos se on itsestäänliimautuva. Sen voi leikata niin, että vyötteen saa kiinni liimakohtaa hyödyntämällä. Vyötteeseen voi kirjoittaa käsin pienen viestin, piirtää vaikka sydämen tai muun kuvan. Nykyään monet liikkeet myyvät myös tarroja, puisia merkkejä ja muita vastaavia, joissa kerrotaan lahjan omatekoisuudesta. Kun voimapaperilla yhteen nivotun sukkaparin ympärille kietaisee vielä luonnonnarua tai muuta nauhaa, lopputulos on kaikessa yksinkertaisuudessaan näyttävä. Vyöteajatusta voi hyödyntää myös perinteisellä tyylillä pake- Varaa omasi nyt. H O T E L L I - R AV I N T O L A Syö hyvin, nuku sikeästi! Monet lahjoittavat villasukkia varsinkin joulun aikaan. Niitä ei tarvitse välttämättä kääriä kokonaan piiloon lahjapaperiin. Oma vyöte antaa lahjalle viimeistellyn ilmeen. Nykyään monista paikoista saa tarroja ja esimerkiksi puisia merkkejä, jotka kertovat lahjan omatekoisuudesta. toitujen lahjojen kanssa. Paketin ympärille voi kietoa erilaisesta lahjapaperista tai voimapaperia leikatun leveän suikaleen. Myös ylijäämätapetit tai DC-fixin jämät sopivat tähän hyvin. Perinteisen saksilla kiharretun lahjanauhan voi korvata luonnonnarun lisäksi vaikka villalangalla tai kangasjäämistä leikatulla suikaleella. Syksyiset ja talviset lahjapaketit on helppo viimeistellä luonnonantimilla. Lahjanarun alle voi sujauttaa pienen pätkän havunoksaa tai pakettiin voi kiinnittää ohuen rautalangan avulla käpyjä. Ruskansävyinen vaahteralehti on myös kaunis koriste. Hanna Parhaniemi, teksti ja kuva Kuusi faktaa glögistä 1 Historiankirjat kertovat, että glögi-nimeä on käytetty ensimmäisiä kertoa maustetusta lämpimästä viinasta, mitä on valmistettu lämmittämään esimerkiksi postia kuljettavia tai muutoin ulkona töitä tekeviä miehiä. Aiemmin jo Rooman valtakunnassa viinan säilyvyyttää yritetettiin parantaa erilaisilla mausteilla. Vielä 1800-luvulle asti glögiä pidettiin vain miesten juomana. Yhden entisaikojen reseptin mukaan talvijuomaan sekoitettiin viinaa, marjamehua ja siirappia. Padan pohjalle, missä juomaa kuumennettiin laitettiin mausteita. 2 Glögi on tullut Suomeen Ruotsista. Ruotsissa lämpimästä juomasta käytetään nimeä glögg. Sana glödga tarkoittaa suomeksi hehkutta- 3 mista. Aikaisemmin ruotsalaiset valmistivat glögin polttamalla paloviinaan kastettua sokeritopanpalasta ja liottivat sitä sitten maustetussa viinissä. Tähän perustuu, että glogi on ollut etenkin menneinä vuosikymmeninä suositumpaa länsirannikolla kuin itärannikolla. glögeille sopii mausteeksi mm. inkivääri, kaneli, fenkolinsiemenet ja vanilja. Tummille paremminkin sopivat kaneli, neilikka, kardemumma, tähtianis ja jopa maustepippuri. Rusinoiden käyttäminen glögissa jakaa mielipiteitä samalla tavalla kuin rusinat maksalaatikossa. Nykyisin on muodissa ohjeet, joiden mukaan glögin valmistus aloitetaan kuumentamalla ensin vesi ja sekoittamalla siihen mausteet. Hauduttamisen jälkeen neste siivilöidään ja siihen lisätään marjamehu, esimerkiksi rommia sekä manteleita. Juoman voi valmistaa hyvin ilmankin alkoholijuomaa. Nykyisin useat valmistajat tekevät valmiita glögejä, niin alkoholittomana kuin alkoholia sisältävinäkin. 4 Yleisimmät suomalaisen glögin mausteet ovat manteli, neilikka, kaneli ja inkivääri. Jotkut pitävät myös kardemumman mausta. Vaaleille 5 • P. (08) 423 075 • YLIVIESKA • www.lounatuuli.com Tule viettämään PIKKUJOULUA AKUSTIIKKAAN Tutustu upeaan tapahtumasyksyymme. Liput ja tapahtumien lisätiedot www.ylivieska.fi/akustiikka Väliaikatarjoilut, illalliset, A-oikeudet. Lipunmyynti avoinna ma–pe 12–19 ja la 12–16, Koulukatu 2 B, p. 044 4294 545, www.ylivieska.fi/akustiikka 6 Jouluherkut Justuksesta! VOI LEIV LLA OTTU HUIPPUTARJOUS! ! Paistovalmis, vähälaktoosinen Paistovalmis, vähälaktoosinen KINKKUPASTEIJA 75G TÄHTITORTTUAIHIO 50G 50 kpl/ltk 24,90 € (6,64 €/kg 0,50 €/kpl) 0€ Norm. 29,90 VOI LEIV LLA OTTU Paistovalmis, vähälaktoosinen hillotettu TÄHTITORTTU 60G 40 kpl/ltk 17,90€ 60 kpl/ltk 21,90 € 2 (7,46 €/kg 0,45 €/kpl) ((7,30 €/kg 0,37 €/kpl) VOI LEIV LLA OTTU Gluteeniton, n, osinen vähälaktoosinen P Paistovalmis, v vähälaktoosinen LIHAPASTEIJA STEIJA 200 G JOULUTORTTU 53G J 1 kg/pss 6,50 € 24,90 € Norm. 19,90 €/pss 5 kpl/rs ! N 65 kpl/ltk GL UT EE NI TO ! Nevalanmäen Marjatilan PAKASTE VADELMA 16,90 € Vaniljainen VIINERI 80 G 80 kpl/ltk 29,90 € Vähälaktoosinen (4,67 €/kg 0,37 €/kpl) Norm. 35,90 €/ltk Torttujen T Tortt ttuje j n hinnat hinnat nna voimassa voimass ssa 30.12.2016 3 asti, muut tarjoukset voimassa 1.11. – 30.11.2016 tai niin kauan kuin tuotteita riittää! Tulossa Justuksen Joulunavaus perjantaina 25.11.2016, seuraa ilmoittelua! (32,50 €/kg 1,30 €/kpl) Norm. 7,40 €/pkt (7,23 €/kg 0,38 €/kpl) JUSTUS - JUHLAAN JA ARKEEN Avoinna: ma-pe 9-18 la 10-15 Avoinna: ma-pe 9-18, la 10-15 Savarinväylä 5, 84100 Ylivieska p.08-4116 118, 050-4444 118 www.laaksojenmk.fi Paistovalmiit pakasteet, juhlatarjottavat, gluteenittomat leivonnaiset, jäätelöt, lahjatavarat, maataloustuotteet PÄIVI KARJALAINEN JUHLAT 13

Oluen valmistus vaatii taitoa Pikkujoulut eivät tee poikkeusta oluen suosioon Laadunhallinta tekee kotioluen valmistamisesta mielenkiintoista Valkoisten, vaatehuoneen perällä pulputtaneiden olutsaavien kultaajasta on jo parikymmentä vuotta, mutta panimoteollisuuden oppien soveltaminen kotioluen valmistukseen voi tuoda vanhaan harrastukseen uuden, mielenkiintoisen tason. Kun kotioluen valmistuksesta tekee tavoitteellista, ei saavissa pulputakaan enää mikä tahansa keitto, jonka suhteen ainoa mielenkiinto kohdistuu siihen, pystyykö tätä erää juomaan vai ei. – Periaatteet ovat aivan samat kuin teollisuudessakin. Puhtaus 14 JUHLAT ja vakiot raaka-aineet. Lopputuotteen makua voi säädellä paljon jo kokeilemalla erilaisia vahvuuksia ja lämpötiloja, aromi vaihtuu lämmön mukana. Kaikki on myös syytä kirjata ylös. Jos tulee hyvä erä, sama temppu voidaan toistaa, kun muistiinpanot esimerkiksi lämpötilaa ja ominaispainoa koskien ovat tarkat, Esko Pajunen neuvoo . Toistettavissa olevan lopputuloksen kannalta kotioluen valmistuksessa kannattaa suosia aina kuivahiivaa, joka on ominaisuuksiltaan elävää hiivaa tasalaatuisempaa.

Monelle olut on vain olutta, mutta juoman tekemiseen liittyy suuri määrä taitoa ja asiantuntemusta. – Tärkeintä tasalaatuisen oluen valmistuksessa on puhtaus. Toinen tasalaatuisuuden edellytys on toistaa prosessi kerta toisensa jälkeen täysin samalla tavalla. Niin syntyy tasalaatuinen olut, kansainvälisen panimokonsernin koko tutkimustoiminnasta ennen eläköitymistään vastannut Esko Pajunen kertoo. – Aina on tietysti mahdollista maistaa ero saman olutmerkin eri tuotentoerien välillä. Mutta ainahan on mahdollista myös voittaa lotossa. Se on suunnilleen yhtä todennäköistä. Pajusen ja suomalaisen oluen yhteinen taival on pitkä. Periaatteessa se alkoi jo Pajusen valmistuessa kemian diplomiinsinööriksi Otaniemestä vuonna 1970. Keskiolut oli vapautettu kauppojen myytäväksi 1. tammikuuta 1969 ja valtavasti kasvanut kysyntä oli juuri johtamassa myös panimoalan laatuongelmiin. Ennen siirtymistään oluen ja maltaiden pariin Pajunen kuitenkin ehti työskennellä pari vuotta assistenttina Teknisessä korkeakoulussa. – Sieltä minut houkuteltiin VTT:n biotekniikan laboratorioon. Tutkimusalanani oli olut ja mallas, tavoitteenani oluen laadun varmistaminen ja valmistusmenetelmien kehittäminen, Pajunen kertoo. Työtä riitti vuosikymmeniksi. Vielä 70-luvulla Suomessa tehtiin olutta jopa betonisissa, bitumilla päällystetyissä avoaltaissa. Kun keskiolut sitten siirtyi marketteihin, kysyntä räjähti ja tuotantokapasiteettia haluttiin kasvattaa nopeasti. Osaaminen ei aina pysynyt vauhdissa mukana. Eräs ongelma oli esimerkiksi betonialtaiden bitumikuoren rikkoutuminen. – Niin vierre pääsi seinämän ja päällysteen väliin muhimaan. Vaikka allas pestiin, joka ainoa altaassa tehty oluterä sai jatkossa jonkinasteisen bakteerikontaminaation. Siinä mielessä oluen tasalaatuisuus oli saavutettu, Pajunen veistelee. Nykyisen kaltaiset, ruostumattomasta teräksestä valmistetut kartiotankit tulivat yleisesti panimoteollisuuden käyttöön vasta 80-luvulla. Kartiotankkien käyttö on lähtöisin Saksasta, josta tuli suomalaisten panimoiden käyttöön paljon muutakin teknologiaa ja osaamista. Saksa on tunnetusti perinteinen olutmaa, ja siellä oluen valmistuksen prosesseja kehitettiin voimakkaasti 60-80-luvuilla. Näitä oppeja tuotiin sitten myös Suomeen. Saksassa kesti kuitenkin ehkä pisimpään ymmärtää, että olosuhteiden muuttuessa myös oluen tekemisen tapojen täytyy muuttua. – Heillä oli tiukimmassa periaate, että kaikki tehdään aina samoin kuin edellisellä kerralla. Tämä onkin erittäin tärkeää, mutta kun olosuhteet muuttu- vat, työtapojenkin täytyy muuttua. Panimoteollisuus on biologisen materiaalin prosessointia, jossa raaka-aine vaihtelee satokausittain ja hiiva on herkkä käsittelyolosuhteille. Prosessia täytyy kehittää nämä asiat ja lopputuote silmälläpitäen. Kun kehitystyö on tehty, palataan jälleen käyttämään prosessin aikaisia tarkistuslistoja, jotta prosessi toistuu kerta toisensa jälkeen samanlaisena. – Tuurillakin voi panimoteollisuudessa tehdä upeaa tavaraa. Sitä vain ei pysty aina välttämätta toistamaan. Tietomäärä ja kokemus mahdollistavat hallitun muutoksen, kun jokin prosessin osa kuten raaka-aineet muuttuvat. Tietoon perustuen prosessia osataan muuttaa niin, että lopputulos vastaa alkuperäistä. Samasta syystä isot panimot eivät joudu kaatamaan keittoa viemäriin, vaikka jotain odottamatonta sattuisikin. – Jos vaikka pumput alkavat vuotaa kesken prosessin, erä voidaan silti pelastaa. Osaamisen ansiosta myös tiedetään heti, mistä prosessin osasta jokin tietty vika tuotteessa johtuu ja siihen päästään kiinni. En tiedä, että isoilla panimoilla olisi tapahtunut koko erän hylkäämiseen johtavia virheitä tai yllätyksiä vuosikausiin, Pajunen muistelee. ”Oluttölkki ei voi olla kuin pääsiäismuna, jonka tietää sisältävän jonkinlaisen yllätyksen. Käytettävän laitteiston suorituskyky on kolmas vaatimus tasalaatuisuuden saavuttamiselle. Laitteiston pitää esimerkiksi pystyä tuottamaan riittävästi sekä kuumaa että kylmää juuri niihin prosessin vaiheisiin, joissa tarvitaan tarkalleen tietty lämpötila. Vaikka käytössä ovat nykyaikaiset kartiotankit, ei laitteiston puhtaus ole edelleenkään itsestään selvää. – Umpisuolia ei saisi putkistois- –Mieliala ja seura, jossa olutta juodaan, vaikuttavat kokemukseen. Jos kuitenkin oluessa on selvä makuvirhe, siitä kannattaa aina ilmoittaa panimoon, 40 vuoden uran panimoteollisuuden tutkimustoiminnassa, tuotannon johtotehtävissä sekä alan luottamustoimissa tehnyt Esko Pajunen kertoo. sa olla. Ne ovat laitteiston osia, jotka eivät johda minnekään, niin sanottuja kontaminaattoreita. Sellaista ei saada puhtaaksi, jolloin seuraavaa erää saattaa odottaa laitteistossa valmis kontaminaatio. Laitteistojen kehittyminen yhä suljetummiksi ja paremmin hallittaviksi johti myös yllätyksiin. Esimerkiksi happitason pienentäminen antoi tilaa uudelle mikrobitoiminnalle. – Ei tunnettu uutta tilannetta ja tuli ennakoimattomia vaikeuksia. Siitä oli olutteollisuudelle suurta hallaa, tehtiin takaisinvetoja. Sitten mikrobienkin perään päästiin ja saatiin prosessi uudelleen hallintaan, Pajunen kertaa. Joululounas/ -päivällinen on katettuna 12.–22.12. Ma-pe klo 11–21. Su 18.12. klo 12–17. Varaa pöytäsi ajoissa! Tiedustelut ja varaukset: 010 3214 580 teija.jarvenpaa@puustelliravintolat.fi Muista myös isänpäivälounas su 13.11. klo 12–17 puh. 010 3214580 www.puustelliravintolat.fi Toritie 7 85500 NIVALA ”Tutkimusalanani oli olut ja mallas, tavoitteenani oluen laadun varmistaminen ja valmistusmenetelmien kehittäminen. Kontaminaatiolla tarkoitetaan mitä tahansa olueen tai prosessiin päässyttä vierasta ainetta, mikrobia, bakteeria tai villihiivaa, hallitsematonta tekijää. Kontaminaatiot liittyvät vahvasti tasalaatuisen oluen valmistuksen edellytykseen, puhtauteen. Suomessa loppukesä on kontaminaatioiden kannalta vaikeinta aikaa. – Lämpötila on korkea, samoin ilmankosteus. Ilmassa voi leijua silloin melkein mitä vain, Pajunen tietää. Ulkopuolisia vaikutuksia kuten ilmassa kiertäviä hiivakantoja on silti myös mahdollista käyttää oluen tekemisessä hyväksi, kuten Belgiassa Lambic-oluen valmistuksessa. Jälleen kuitenkin palataan osaamiseen ja prosessin täydelliseen hallintaan. – Hallittu ulkopuolinen vaikutus on mahdollinen. Silloin se ei tuota yllätystä oluen tekijälle eikä kuluttajalle. Kuluttaja on se perimmäinen syy, miksi panimoteollisuus haluaa varmistaa tasalaatuisuuden. Kuluttajan pitää päästä tekemään valintansa jo kaupan hyllyllä. Oluttölkki ei voi olla kuin pääsiäismuna, jonka tietää sisältävän jonkinlaisen yllätyksen. Lopulta kyse on brändin hallinnasta. – Kun tehdään brändiä, on pidettävä kiinni siitä mitä asiakkaalle on luvattu. Tölkissä tai pullossa pitää olla juuri sitä, mitä on myyty. Käsityöläisoluissakaan käsityön jälki ei saisi koskaan olla tekosyy sille, jos saman oluen maussa on erien välillä vaihtelua. Makuja on kuitenkin monia. Tähän panimoteollisuus vastaa kehittämällä olutperheitä, jotka koostuvat saman oluen eri variaatioista. – Jonkin brändin sisällä voi esimerkiksi olla light- tai lite-lisänimellä myytävä versio. Se on yleensä hyvin samanlainen mutta kevyempi versio alkuperäisestä oluesta. Jarno Keskinen, teksti Colourbox ja Jarno Keskinen, kuvat La 3.12. Pikkujoulukarkeloissa Valtatie ja DJ Härski Syksyn ihanat mekot nyt myynnissä! Tervetuloa! Tehtaankatu 47, KOKKOLA Puh. 06-836 3000 www.eilahelen.fi JUHLAN AIKAA 15

Joka Tyylin Juhlaan Meiltä! 90,70,- 90,- 80,95,- 115,125,- 125,25,, 75,- Jok ila a 25,- si nc äjä tt Lapsille ojen kengi ks YLIVIESKA (08) 451 999 · HAAPAVESI 050 44 22 077 PS. Juhlalaukut alk.20,-- a k t a m u k a M N E J U L U O J u k pik aan m a ra a v a a tt o h e k I L E V pikku nopsaa pikkujouluja! e1 982 Laaja valikoima kauniita kenkiä talven juhliin! illä, teillä tai Vietitpä pikkujoulusi me VELI auttaa missä tahansa, niin pikku kumatkalle mielellään! Tervetuloa ma N PARIIN! PIKKUVELIN HERKKUJE VARAA AJOISSA p. 010 323 3561 tai ota yhteyttä sähköpostilla ravintola@pikkuveli.fi 2Moons nilkkurit Muista varata paikat ISÄINPÄIVÄLOUNAALLE su 13.11.! Tarkemmat aukiolot ja tiedot, kurkkaa vaikka heti www.pikkuveli.fi 2Moons saapikkaat (myös l.valkoisena) 49,90 (64,90) Pikkuveli kuljailee myös Facebookissa facebook.com/ pikkuveli Ravintola pikkuVELI, Lintutie 1, 84100 Ylivieska • Puh. 010 323 3562 • www.pikkuveli.fi www.clickshoes.fi 49,90 (69,90) Ark: 10-18, la 10-15 Click Shoes Kokkola Tehtaankatu 8 b 25 www.clickshoes.fi Juhlan aikaa Kustantaja Keski-Pohjanmaan Kirjapaino Oyj Rantakatu 10, Kokkola puh 020 750 4400 16 JUHLAT Päätoimittajat: Kauko Palola, Hanna Parhaniemi Tuottaja: Hannu Lehto Taitto: Vesa Alahäivälä Julkaisuliiketoiminta, johtaja: Alpo Ohtamaa Myyntijohtaja, yritysasiakkaat: Tapani Mustonen Markkinointijohtaja, kuluttaja-asiakkaat: Lea Mattila Painopaikka: Botnia Print Oy, Kokkola Painosmäärä: 50000 KALAJOKI SEUTU KESKIPOHJANMAA- JA KALAJOKISEUTU-LEHTIEN YHTEINEN JUHLALIITE.